Bahan-bahannya:
1 ekor ikan parang - dipotong 3 bahagian
9 biji kacang bendi
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan 6 mangkuk air
2 sudu teh halba campur
Bahan Tumbuk Lumat:
2 inci halia
2 inci kunyit basah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk, cili kering kisar dan halba campur hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan. Masak hingga mendidih.
- Masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kacang bendi layu.
- Tutup api. Hidangkan.
itulah RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARANG MUDAH ala saya semoga resipi ini boleh bermanfaat untuk anda dan selalu kunjungi blog saya ini kerana saya akan selalu update resipi-resipi terbaru untuk anda.