Bahan-bahannya:
3 ketul jagung - hiris biji jagung dari empulurnya
1 mangkuk santan pekat
gula melaka secukupnya- cincang kecil-kecil
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1 mangkuk air
Bahan untuk tepung caca:
1 senduk tepung pulut
secubit garam
air secukupnya
Pewarma makanan biru, hijau, kuning dan merah
Cara membuat tepung caca:
- Campurkan semua bahan untuk tepung caca, masukkan air sedikit demi sedikit.
- Uli tepung hingga membentuk doh yang bersih (tak melekat di tangan dan di besen)
- Bahagi adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
- Gentel tepung kecil-kecil dan memanjang.
Cara membuat bubur:
- Didihkan semangkuk air. Masukkan daun pandan dan biji jagung. Biarkan hingga jagung masak.
- Masukkan gentelan tepung caca. Biar hingga tepung terapung.
- Masukkan gula melaka. Masak hingga gula larut.
- Masukkan santan pekat dan garam. Masak hingga mendidih.
- Rasa lemak manisnya.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
itulah RESEPI BUBUR JAGUNG BUBUR CACA MUDAH ala saya semoga resipi ini boleh bermanfaat untuk anda dan selalu kunjungi blog saya ini kerana saya akan selalu update resipi-resipi terbaru untuk anda.