Ketam Celup Tepung
Bahan-bahan
4 ekor ketam - bersih dan belah 2
Minyak untuk menggoreng
3 tangkai daun kari
Bancuhan Tepung
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
5 ulas bawang putih - parut halus
1 inci halia - parut halus
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk pati ayam - optional
Garam secukup rasa
1 biji telur
Sedikit air
Penyediaan :
- Satukan kesemua bancuhan tepung, gaul menjadi adunan seperti bancuhan goreng pisang, tidak terlalu pekat atau cair.
- Panaskan minyak, goreng daun kari hingga garing, angkat dan toskan. Ketepikan.
- Celup ketam dalam bancuhan tepung dan goreng terendam dalam minyak yang betul-betul panas hingga garing.
- Angkat dan tabur daun kari ketika menghidang.
Ketam Celup Tepung
itulah Resipi Ketam Celup Tepung Sedap ala saya semoga resipi ini boleh bermanfaat untuk anda dan selalu kunjungi blog saya ini kerana saya akan selalu update resipi-resipi terbaru untuk anda.