KARI DAGING NOXXA
Bahan:
500g Daging Batang Pinang
4 sdm serbuk kari daging - campur sedikit air hingga menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
1 1/2 - 2 cwn air - ikut byk mana nak kuahnya
2 biji kentang - kupas & belah 4
Bahan Tumis:
1 btg kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan Tumbuk/Hiris Nipis:
1 inci halia
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
Cara:
- Set stir fry, masukkan sedikit minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk/hiris. Tumis hingga wangi dan berwarna perang. Masukkan daun kari dan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Tutup periuk. Set HP 25 minit. Cukup masa, release pressure.
- Masukkan kentang. Set HP 5 minit. Cukup masa, release pressure.
- Set stir fry. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih sekejap lagi.
- Set warm. Bila dah habis proses mendidih, baru tutup tudung periuk. Biarkan aje terus warm.