Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake
By : K1 @ Citarasawan
Bahan Dasar kek
250gm chocolate sponge mix
185gm telur (tanpa kulit)
50ml air
75gm mentega cair
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh chocolate emulco
Loyang 9x9in
Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang. Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati. Tuang ke dalam loyang 9 x 9in yang di alas kertas minyak. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 180C. Sejukkan di atas redai dan potong setebal 1/2 in. Masukkan potongan kek ke dalam loyang 8x8in (loose base tin). Ketepikan.
Bahan Puding Blackforest
Lapisan 1
500ml susu cair
10gm serbuk agar-agar
25gm serbuk koko
100gm gula pasir
3 biji putih telur*
30gm gula pasir*
Lapisan 2
400ml susu cair
20gm gula pasir
7gm serbuk agar-agar
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur - pukul ringan
125gm buah dark cherry dalam tin - tos dan asingkan airnya, belah 2
Lapisan 3
300ml air dark cherry
200ml air
7gm serbuk agar-agar
50gm gula pasir
Toping
250ml non-diary whip cream - putar hingga pekat
100gm coklat masakan - sagat kasar
Buah Cherry segar untuk hiasan
Lapisan 1
Lapisan 2
itulah Resipi Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake Sedap ala saya semoga resipi ini boleh bermanfaat untuk anda dan selalu kunjungi blog saya ini kerana saya akan selalu update resipi-resipi terbaru untuk anda.
Bahan Puding Blackforest
Lapisan 1
500ml susu cair
10gm serbuk agar-agar
25gm serbuk koko
100gm gula pasir
3 biji putih telur*
30gm gula pasir*
Lapisan 2
400ml susu cair
20gm gula pasir
7gm serbuk agar-agar
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur - pukul ringan
125gm buah dark cherry dalam tin - tos dan asingkan airnya, belah 2
Lapisan 3
300ml air dark cherry
200ml air
7gm serbuk agar-agar
50gm gula pasir
Toping
250ml non-diary whip cream - putar hingga pekat
100gm coklat masakan - sagat kasar
Buah Cherry segar untuk hiasan
Lapisan 1
- Satukan susu cair, serbuk agar-agar, serbuk koko dan gula pasir, whisk hingga rata dan masak hingga mendidih. Ketepikan dan biarkan suam dahulu.
- Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula pasir dan pukul hingga mengembang.
- Masukkan rebusan agar-agar sedikit demi sedikit ke dalam putih telur sambil di putar perlahan dengan hand mixer.
- Tuang ke atas lapisan kek dan biarkan beku.
- Satukan susu cair, susu pekat, gula dan serbuk agar-agar. Masak hingga gula larut. Tutup api, ambil 1 senduk rebusan agar-agar dan masukkan ke dalam kuning telur, kacau hingga sebati. Tuang kembali ke dalam rebusan agar-agar dan masak hingga mendidih.
- Tuang ke atas Lapisan 1 dan biarkan beku. Kemudian susun dark cherry di atasnya.
- Satukan semua lapisan 3 dan masak hingga mendidih. Tuang perlahan-lahan ke atas lapisan 2.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
- Keluarkan dari peti sejuk, salut dengan whip cream dan hias dengan taburan coklat sagat dan buah cherry segar.
Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake